Zdrowa dieta to przede wszystkim dieta przemyślana. Powinna ona służyć naszemu dobremu samopoczuciu, dobrej kondycji organizmu, zapobiegać rozwojowi chorób i pozytywnie wpływać na naszą urodę. Cały sekret to dobór odpowiednich produktów.
Obok aktywności fizycznej zdrowa dieta to drugi warunek konieczny, by utrzymać nasz organizm w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Dieta optymalnie skomponowana powinna pomóc właściwie każdemu odżywiać się tak, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Te zasady powinny kierować też takimi sposobami odżywiania się jak dieta odchudzająca czy dieta Hashimoto. Zdrowa dieta to nie tylko pozytywny wpływ na pracę wszystkich narządów, sylwetkę, ale także na bardzo ważny układ odpornościowy. O czym więc pamiętać, układając dla siebie zdrową dietę? Jakich produktów unikać? Odpowiedzi na te pytania w dalszej części tekstu.
Jak ułożyć zdrową dietę?
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że dieta zdrowa to dieta dobrze zbilansowana – a więc zawierająca wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Bardzo ważne w takiej diecie są warzywa i owoce, czyli prawdziwe bomby witaminowe. Istotne są również produkty zbożowe jako źródło dających energię węglowodanów. Ważne jest jednak to, by mąka była z pełnego przemiału, a pieczywo pełnoziarniste (do domowych wypieków warto stosować mąki pełnoziarniste czy korzystać z dobrodziejstw, jakie daje mąka gryczana – zapewnia uczucie sytości i przyspiesza trawienie). Z tej grupy produktów dobrze jest też jeść otręby pszenne. Wszystkie wymienione – poza węglowodanami – dostarczają wielu minerałów. Produkty pełnoziarniste zawierają witaminy z grupy B – niezbędne dla prawidłowego działania naszego układu nerwowego. Zbilansowana dieta to także produkty mleczne, produkty białkowe (mięso i rośliny strączkowe) oraz zdrowe tłuszcze (oleje, orzechy, masło). Produkty z każdej kategorii to źródło niezbędnych składników odżywczych, w związku z czym warto zadbać o ich prawidłowe proporcje. Ważne jest też prawidłowe nawadnianie organizmu.
Czego nie powinno być w zdrowej diecie?
Choć sól jest niezbędna, jeśli chodzi o prawidłowe działanie ludzkiego organizmu, to uniwersalne zasady żywieniowe jasno mówią o tym, by z solą nie przesadzać. Warto ją zastępować różnymi mieszankami ziół i przypraw. Dobrze jest też unikać rafinowanego cukru i zastąpić go: miodem, cukrem brzozowym, stewią czy ksylitolem.
Zdrowe jedzenie to filar naszego zdrowia. Dlatego też warto wyrobić w sobie nawyk optymalnego odżywiania się – a do przygotowywania potraw używać produktów najwyższej jakości ze sprawdzonych źródeł.